ЗА КВАЛИТЕТНИЈИ ЖИВОТ СОЦИЈАЛНО УГРОЖЕНИХ ГРУПА
5.10.2010

Социјално угрожени, стара и изнемогла лица, инвалиди и особе трећег доба које су непокретне и које зависе од туђе помоћи, старији становници сеоских насеља општине Палилула, наредних годину дана неће морати да обилазе шалтере како би остварили своја права, већ ће помоћ моћи да добију на кућном прагу. Захваљујући Европској унији, која је у оквиру првог позива, одобрила пројекат из програма EXCHANGE 3 Градској општини Палилула у Нишу, очекује се значајно побољшање квалитета живота социјално рањивих група - истакнуто је на конференцији за новинаре. Партнер општини Палилула у реализацији пројекта „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“, вредног 113 хиљада евра, биће бугарска општина Ћустендил, као и друге заинтересоване установе и организације. Имплементација пројекта је отпочела потписивањем уговора крајем прошлог месеца у Београду, у организацији Сталне конференције градова и општина.

Општина Палилула једна је од десет најсиромашнијих у Србији, а од око 80 хиљада њених становника, мање од трећине званично је запослено. На основу статистичких података, сваки пети житељ ове организације локалне самоуправе Града Ниша старији је од 70 година.

«Пројекат "Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група" требало би да унапреди квалитет живота сваког човека као појединца, оних особа који не могу себи да приуште основну медицинску, социјалну и правну заштиту, и то пре свих, старијих и непокретних особа. Они неће морати да долазе до институција, већ ће бити формирана два мобилна тима стручњака, који ће им услуге пружати на терену- истиче проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула. «Пројекат се фокусира на старе и изнемогле особе, особе са инвалидитетом, посебно децу са таквим потребама, као и на социјално угрожене особе које због свог економског статуса не поседују једнака права. На територији наше општине-подсећа председник Новаковић, регистровано је 1.125 социјално угрожених са тешкоћама. То су особе које не могу да брину о себи, особе које су непокретне, изнемогле и које зависе од туђе помоћи.“ Од 5.061 људи који су старији од 70 година, 487 је из неког од 16 села општине Палилула.

Менаџер пројекта Милош Стојадиновић објашњава да ће ова врста подршке обухватити не само старе и социјално угрожене људе, већ и незапослене, самохране мајке, студенте. Пројекат предвиђа и отварање "социјалног телефона" путем којег ће заинтересована лица моћи да добију основне информације, упутства и савете. Све то на терену би требало да заживи већ у новембру. За сада се раде социјалне анализе и припрема административни амбијент за спровођење пројекта. „У мултидисциплинарном тиму биће лекар, психолог, правник и социолог. Један тим налазиће се у просторијама општине Палилула, а други ће обилазити грађане у њиховим домовима. Стручњаци из тимова пружаће основну здравствену подршку људима којима је то неопходно, а биће омогућено да им се достављају и лекови. Корисници ових услуга моћи ће да добију и бесплатне правне савете, истиче Стојадиновић.

Костадин Костадинов, експерт за локану самоуправу из Бугарске, говорио је о едукација службеника општинске управе Палилуле у складу са савременом европском праксом и тенденцијама рада општинске администрације у социјалној сфери, која ће се остварити уз подршку општине Ћустендил , која је партнер у реализацији пројекта. Планирана је посета представника бугараске општине Ћустендил и експерата за унапређење локалне администрације из Бугарске општини Палилула. Циљ посете биће преношење искустава и знања у раду са социјално угроженим категоријама. Припремамо и узвратну посету општини Ћустендил у циљу размене искустава у области решевања и бриге о социјлано угроженим категоријама становништва.


Програм EXCHANGE 3, који  финансира Европска унија, њиме руководи Делегација Европске уније у Србији, а спроводи Стална конференција градова и општина, представља наставак акција и мера које су започете у оквиру програма EXCHANGE 1 и EXSCHANGE 2. Градска општина Палилула је једна од 29 општина у Србији којима је ЕУ одобрила пет милиона евра у оквиру програма Exchange 3. Циљ овог програма је "увођење ЕУ модела у функционисање и побољшање капацитета и ефикасности локалних самоуправа у Србији".